Loading icon

Νοτιοδυτική Αγγλία και Στόουνχεντζ

Πρόκειται κυρίως για αγροτικές περιοχές, τόσο κρυμμένες στα δυτικά της χώρας που η έλξη του Λονδίνου δεν γίνεται αισθητή εδώ. Πόλεις με πλατείες αγοράς και εκκλησίες είναι διάσπαρτες παντού. Η θαλάσσια ακτή της Νοτιοδυτικής Αγγλίας είναι η αρχαιότερη από γεωλογική άποψη. Οι μεγάλες πόλεις της περιοχής είναι το Μπρίστολ (στα βόρεια) και το Πλύμουθ (στο νότο). Η ύπαιθρος φιλοξενεί ακμάζουσες πόλεις, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Και ακόμη νωρίτερα, πρωτόγονες φυλές ζούσαν εδώ, η ιστορική τους κληρονομιά βρίσκεται στα εκπληκτικά μνημεία του Stonehenge και του Avebury στην πεδιάδα του Salisbury.

< p>Για ένα άνετο ταξίδι, πολλοί τουρίστες προτιμούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μέσο κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου στο Αεροδρόμιο Heathrow είναι 15 ευρώ την ημέρα, στο Αεροδρόμιο του Εδιμβούργου το κόστος ενοικίασης είναι σχεδόν το ίδιο - από 14 ευρώ την ημέρα.

Η «μακρινή» δυτική Αγγλία κατοικήθηκε από τους Κέλτες, οι οποίοι έφυγαν από την Κορνουάλη με περίεργα γεωγραφικά ονόματα. Ήταν εδώ τον 6ο αιώνα. Γεννήθηκε ο θρύλος του βασιλιά Αρθούρου. Τριακόσια χρόνια αργότερα, μια νέα χώρα, η Αγγλία, αναπτύχθηκε από τις κυριαρχίες του Άλφρεντ στο Wessex. Ο βασιλιάς Άλφρεντ, έχοντας συγκεντρώσει στρατό, νίκησε τους Δανούς στην καρδιά της πεδιάδας του Σόμερσετ. Πιο δυτικά βρίσκονται οι εύφορες κόκκινες γαίες του Ντέβον, σαν να ανατέμνονται από δύο απέραντες ορεινές περιοχές - το Exmoor και το Dartmoor. Ήδη το τοπίο τους δίνει μια ιδέα για την ομορφιά της τοπικής γης, η οποία αποκαλύπτεται σε πλήρη ισχύ όταν πλησιάζει η ακτή της Κορνουάλης. Το Stonehenge 14 χλμ βόρεια του Salisbury βρίσκεται μια αρχαία πέτρινη κατασκευή - Stonehenge.

< p>Αυτό το πιο διάσημο προϊστορικό μνημείο στην Ευρώπη περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για τον σκοπό του συγκροτήματος εδώ και πολλά χρόνια. Οι εκδόσεις ποικίλλουν: από τη θεωρία της χρήσης του Στόουνχεντζ για λατρεία και θυσίες στον ήλιο μέχρι την υπόθεση της αστρονομικής σημασίας των λίθων, που είναι ένα γιγάντιο ημερολόγιο. Η πέτρινη κατασκευή, προφανώς, χτίστηκε σταδιακά. Όλα ξεκίνησαν γύρω στο 3000 π.Χ. ε., όταν κατασκευάστηκε ο εξωτερικός προστατευτικός άξονας και η τάφρο.

< p>
Εντός του δακτυλίου, την επόμενη χιλιετία, ανεγέρθηκαν ασβεστολιθικές κατασκευές. Οι ογκόλιθοι «έρχονται» από τα λατομεία κιμωλίας στο Marlborough Downs και τα μπλε τετράγωνα για τρίλιθους, τεράστιες καμάρες, «έφτασαν» από μακριά -από την πόλη Preseli, στη Νότια Ουαλία. Παρά τους αυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στους θόλους του διάσημου προϊστορικού μνημείου, το Στόουνχεντζ παραμένει ένα μέρος μυστηρίου. Πιστεύεται ότι οι πέτρες αποπνέουν θεραπευτική δύναμη και, τόσο παλιά όσο και σήμερα, εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν να φτάσουν εδώ τις ημέρες του θερινού ηλιοστασίου.