Loading icon

Το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο

Burj Khalifa, από τα αραβικά. Ο "Πύργος Χαλίφα" είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο - 828 μ., και το πιο πολυώροφο - 163 ορόφους, χωρίς να υπολογίζονται 48 τεχνικοί και υπόγειοι όροφοι. Ο ουρανοξύστης έχει το μεγαλύτερο κωδωνοστάσιο στον κόσμο - 180 μ. Αυτό το μεγαλειώδες κτίριο βρίσκεται στο Ντουμπάι (ΗΑΕ).
Γιατί ονομάστηκε
Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, ο πολυώροφος ονομάστηκε "Burj Dubai", το οποίο σημαίνει «Πύργος του Ντουμπάι». Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ο οποίος κυβερνούσε το εμιράτο του Ντουμπάι εκείνη την εποχή, ονόμασε τον πύργο προς τιμή του προέδρου των ΗΑΕ, Σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Στις 4 Ιανουαρίου 2010, κατά την τελετή έναρξης, έγινε επίσημη μετονομασία.
Κατασκευαστικό έργο
Το έργο σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Adrian Smith. Το κτίριο σχεδιάστηκε ως "πόλη μέσα σε πόλη" - με τους δικούς του χώρους αναψυχής, εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικούς χώρους.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, το ύψος αυτής της μεγάλης κατασκευής κρατήθηκε μυστικό. Αυτό έγινε για να μην μπορεί κανείς να σχεδιάσει το κτίριο ψηλότερα. Επομένως, υπήρχαν πολλές εκδοχές. Αρχικά υποτέθηκε ότι θα υπήρχε ύψος 705 μ. και αργότερα - 940 μ.
Κατασκευή ενός γιγαντιαίου σπιτιού
Ο πύργος κατασκευάστηκε από τη Samsung . Η κατασκευή της εγκατάστασης ξεκίνησε το 2004. Το εργοτάξιο απασχολούσε 12.000 εργάτες που έχτιζαν 2 ορόφους κάθε εβδομάδα. Το κόστος κατασκευής ανήλθε σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.


Προβλέφθηκε ότι η κατασκευή θα έπρεπε να αντέχει όχι μόνο σε μεγάλα φορτία βάρους, αλλά και σε θερμοκρασιακά, έτσι δημιουργήθηκε μια ειδική σύνθεση του μείγματος σκυροδέματος που μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως +50 C. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες σκυροδέματος τη νύχτα, όταν η θερμοκρασία του αέρα δεν ήταν υψηλή και είχε ανακατευτεί πάγος από μπετόν. Συνολικά, δαπανήθηκαν 320 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Μ. από σκυρόδεμα και 60 χιλιάδες τόνους μεταλλικές κατασκευές.
Πώς μοιάζει το κτίριο
Ο πύργος έχει ασύμμετρο σχήμα ώστε να ταλαντεύεται λιγότερο από τον άνεμο και μοιάζει με σταλαγμίτη. Η εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου είναι 75% γυαλί και ισούται με 111,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Μ. Για τη μείωση της θερμοκρασίας στις εγκαταστάσεις και την προστασία από τη σκόνη, χρησιμοποιήθηκαν φιμέ πάνελ πρόσοψης. Χρειάζονται τρεις μήνες για να πλυθεί ολόκληρη η γυάλινη πρόσοψη.
Τι βρίσκεται στην πολυκατοικία του Ντουμπάι
Μέσα στο κτίριο βρίσκονται: ένα ξενοδοχείο, 900 διαμερίσματα, χώρους γραφείων και εμπορικά κέντρα. Δύο όροφοι καταλαμβάνονται από αθλητικά συγκροτήματα και πλατφόρμες παρατήρησης. Το εστιατόριο Atmosphere βρίσκεται στον 122ο όροφο και είναι το υψηλότερο εστιατόριο στον κόσμο.
Η είσοδος στο κτίριο είναι δυνατή από τρεις διαφορετικές εισόδους. Διαθέτει 57 ανελκυστήρες με ταχύτητα έως 10 m/s και 8 κυλιόμενες σκάλες. Ολόκληρο το σύστημα τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στην κορυφή του ουρανοξύστη.

Ενδιαφέροντα γεγονότα
Στην περιοχή δίπλα στον πύργο, υπάρχει μια τεχνητή λίμνη έκτασης 12 εκταρίων, ένα μουσικό σιντριβάνι. Περισσότερες από 6,6 χιλιάδες συσκευές φωτός χρησιμοποιούνται για τον έγχρωμο φωτισμό του σιντριβανιού. Το μήκος του σιντριβανιού είναι 275 μ. και το ύψος των πίδακων φτάνει τα 150 μέτρα. Μέσα στον ουρανοξύστη έχει εγκατασταθεί σύστημα κλιματισμού και αρωματισμού. Αναπτύχθηκε ένα μοναδικό άρωμα, το οποίο παρέχεται στους χώρους χάρη σε ειδικές μεμβράνες μέσω ειδικών σχαρών στο δάπεδο.