Loading icon

Οδικές μεταφορές στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στη Βρετανία, το αυτοκίνητο είναι θεός και βασιλιάς. Ο αριθμός των ιδιοκτητών αυτοκινήτων είναι μεγάλος - σε τελευταία καταμέτρηση, ο αριθμός των αυτοκινήτων σε ιδιωτική χρήση είναι 22 εκατομμύρια. Οι δρόμοι, ειδικά στα νοτιοανατολικά της Βρετανίας, είναι οι πιο πολυσύχναστοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Για ένα άνετο ταξίδι, πολλοί τουρίστες προτιμούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων στο ΗΒ. Το μέσο κόστος ενοικίασης αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο London City είναι 20 ευρώ την ημέρα, στο Μάντσεστερ το κόστος ενοικίασης είναι το ίδιο όπως στο αεροδρόμιο, αν και συνήθως η ενοικίαση στο αεροδρόμιο είναι φθηνότερη.

Η Βρετανία διαθέτει εκτεταμένο οδικό δίκτυο. Τα ταξίδια σε όλους σχεδόν τους δρόμους είναι δωρεάν, αλλά το να στέκεσαι σε μποτιλιαρίσματα είναι από καιρό αναπόσπαστο μέρος της βρετανικής ζωής. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αντί να επεκτείνει τους αυτοκινητόδρομους (που μόνο συμβάλλει στη συμφόρηση τους), άρχισε να εισάγει δρόμους με διόδια.

Είναι δύσκολο να πείτε αν, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις για την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό και φθηνό υποκατάστατο των αυτοκινήτων. Ενώ οι Βρετανοί προσπαθούν να μεταφερθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αυξάνοντας τις τιμές των καυσίμων (στη Βρετανία, η βενζίνη είναι πιο ακριβή από τις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου).

Όσο για τη συμπεριφορά των Βρετανών στην στους δρόμους, είναι συνεπής με το στερεότυπο που επικρατεί γι' αυτούς. Είναι σύνηθες στη χώρα να δείχνουμε ευγένεια και σεβασμό προς τους άλλους χρήστες του δρόμου και οποιαδήποτε ένδειξη αγενούς συμπεριφοράς μπορεί να προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.

Σοβαρές εκδηλώσεις "οργής για τον αυτοκινητόδρομο" δεν εμφανίζονται συχνά, αν και Πολλοί έχουν διαφορετική άποψη για αυτό το θέμα, καθώς είναι σύνηθες φαινόμενο τα μέσα ενημέρωσης να διογκώνουν τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από ιδιαίτερα σκανδαλώδεις περιπτώσεις επίθεσης.
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ απαγορεύεται αυστηρά. Για τους παραβάτες επιβάλλονται εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις.