Loading icon

Αξιοσημείωτα μέρη γύρω από τη Στοκχόλμη

Η Στοκχόλμη είναι μια από τις πιο όμορφες και φωτογενείς πόλεις της Ευρώπης. Εδώ είναι μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα μέρη για επίσκεψη στην πόλη.

Η σουηδική πρωτεύουσα φιλοξενεί πολλά μουσεία και γκαλερί, αλλά υπάρχουν και μερικά λιγότερο γνωστά που αξίζει να δείτε! Αν είστε λάτρης της φωτογραφίας, για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά στο Fotografiska.

1. Το Βασιλικό Παλάτι

Το Βασιλικό Παλάτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της Στοκχόλμης και ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξερευνήσετε την πλούσια ιστορία της σουηδικής πρωτεύουσας. Το πολυτελές μπαρόκ κτίριο ολοκληρώθηκε το 1760 και έχει μια υπέροχη ιταλο-μπαρόκ πρόσοψη που το καθιστά ένα από τα πιο μοναδικά βασιλικά ανάκτορα της Ευρώπης.

Το Παλάτι είναι η επίσημη κατοικία του αρχηγού του κράτους της Σουηδίας, όπου εκτελεί τα συνταγματικά, κρατικά τελετουργικά και επίσημα καθήκοντά του. Είναι επίσης το σκηνικό για τις περισσότερες από τις επίσημες δεξιώσεις της μοναρχίας, οι οποίες είναι ανοιχτές για επισκέπτες όλο το χρόνο.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί το Παλάτι ήταν ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τότε που ανεγέρθηκε το 1754, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Νικόδημο Τέσιν τον Νεότερο, ο οποίος άντλησε έμπνευση από την αρχιτεκτονική της Ρώμης. Η τεράστια δομή διαθέτει περισσότερα από 600 δωμάτια χωρισμένα σε 11 επίπεδα.

Καθώς εξερευνάτε τις αίθουσες και τις αίθουσες υποδοχής του παλατιού, είναι εύκολο να χαθείτε στους πολυτελώς διακοσμημένους χώρους και την πολυτελή επίπλωση. Η αίθουσα πρωινού, για παράδειγμα, δημιουργήθηκε για να μοιάζει με γερμανική ταβέρνα και διαθέτει σκαλιστή μαρμάρινη οροφή και μια συλλογή από επιχρυσωμένα ασημένια κηροπήγια από τη Γερμανία.

Μια βόλτα στον κήπο του παλατιού αποκαλύπτει σειρές από δέντρα, σιντριβάνια και μια κατασκευή από καταρράκτες και άλση φράχτη που δίνουν στο πάρκο μια απομονωμένη, ρομαντική ατμόσφαιρα. Είναι ένα υπέροχο μέρος για να χαλαρώσετε και να ανανεωθείτε μετά από μια συναρπαστική μέρα στα αξιοθέατα της πόλης.

Όσο βρίσκεστε στο Παλάτι, φροντίστε να επισκεφτείτε το Livrustkammaren (το Βασιλικό Οπλοστάσιο), ένα δωρεάν μουσείο που αφηγείται την ιστορία της μοναρχίας της Σουηδίας μέσω πανοπλιών και ρούχων. Θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή από κορώνες, κρατικά σπαθιά και άλλα αντικείμενα τέχνης που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά για τέσσερις αιώνες.

Οι τουρίστες θεωρούν ότι η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσετε όλα όσα έχει να προσφέρει η Σουηδία. Η ενοικίαση αυτοκινήτου οικονομικής θέσης στο Αεροδρόμιο της Στοκχόλμης κοστίζει περίπου 18 ευρώ την ημέρα, στο Αεροδρόμιο του Μάλμο - περίπου 19 ευρώ την ημέρα.

2. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου

Αγ. Ο Νικόλαος, που ονομάζεται επίσης Stockholms Domkyrkoforsamling (Καθεδρικός Ναός της Στοκχόλμης) είναι η παλαιότερη εκκλησία της πόλης και χρονολογείται από το 1200 μ.Χ. Βρίσκεται στο Gamla Stan, την Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης, και χτίστηκε στη θέση ενός παρεκκλησίου ψαράδων που κάηκε το 1306.

Μέσα στην εκκλησία υπάρχουν αρκετά σημαντικά έργα τέχνης. Ένα από τα πιο διάσημα είναι μια μεσαιωνική ομάδα γλυπτών του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου, η οποία δημιουργήθηκε από τον Bernt Notke από το Lubeck το 1489. Είναι σκαλισμένο από ξύλο βελανιδιάς, ζωγραφισμένο και εν μέρει επιχρυσωμένο.

Ένα άλλο διάσημο έργο τέχνης στον καθεδρικό ναό είναι το Vadersolstavlan, ή η ζωγραφική του Parhelion. Απεικονίζει ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε πάνω από τη Στοκχόλμη στις 20 Απριλίου 1535, όταν έξι «σκυλιά του ήλιου» συγκλίνουν πάνω από την πόλη.

Εκτός από αυτά τα έργα τέχνης, ο καθεδρικός ναός περιέχει και άλλα ενδιαφέροντα ιστορικά αντικείμενα. Αυτά περιλαμβάνουν έναν ασημένιο βωμό του 1650, δύο βασιλικές καρέκλες -και οι δύο γλυπτές από τον Burchard Precht- και έναν άμβωνα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η εκκλησία στεγάζει επίσης τον τάφο του Olaus Petri, ο οποίος ήταν ηγετική φυσιογνωμία της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης της Σουηδίας. Πέθανε τον 16ο αιώνα και είναι θαμμένος κάτω από τον άμβωνα.

Η εκκλησία έχει μια μοναδική σχέση με τη σουηδική βασιλική οικογένεια. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ, συμπεριλαμβανομένων στέψεων και γάμων.

Ο καθεδρικός ναός φιλοξενεί επίσης μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα τέχνης στη Σουηδία. Ένα από αυτά είναι ένα μεγάλο γλυπτό του Αγίου Γεωργίου και του Δράκου, το οποίο ανατέθηκε για τον εορτασμό της Μάχης του Brunkeberg το 1471. Το γλυπτό είναι σκαλισμένο από ξύλο βελανιδιάς, περίτεχνα ζωγραφισμένο και εν μέρει επιχρυσωμένο.

3. Το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης

Το Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης είναι χτισμένο γύρω από τα απομεινάρια των τειχών της πόλης του 16ου αιώνα και είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να μάθετε για τη ζωή στη μεσαιωνική Σουηδία. Η εκτεταμένη συλλογή του περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικά αντικείμενα, από κειμήλια μέχρι έπιπλα.

Η συλλογή καλύπτει μια ποικιλία θεμάτων, αλλά η πιο σημαντική εστίασή της είναι στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή τέχνη. Διαθέτει μια μοναδική συλλογή από μεσαιωνικά έργα που δεν έχουν αναπαραχθεί αλλού στον κόσμο.

Η συλλογή ευρωπαϊκής τέχνης του είναι ποικίλη, με παραδείγματα γοτθικής γλυπτικής, ρωμανικής αρχιτεκτονικής και ισλαμικών τεχνών. Διαθέτει επίσης μια μεγάλη ποικιλία από φωτισμένα χειρόγραφα και γυάλινα στρογγυλά.

Στη Σουηδία, η μεσαιωνική περίοδος ήταν μια εποχή θρησκευτικών και πολιτισμικών αλλαγών, επηρεασμένη από τον Χριστιανισμό. Η πλειονότητα της συλλογής περιλαμβάνει έργα τέχνης που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με θρησκευτικά αγάλματα, σταυρούς και παράθυρα από βιτρό.

Ένα άλλο τμήμα του Μουσείου Μεσαιωνικής Τέχνης είναι αφιερωμένο στην προχριστιανική τέχνη, με γλυπτά που έγιναν κατά τη Λίθινη Εποχή. Αυτές περιελάμβαναν εικόνες λιονταριών, τεράτων και πουλιών.

Η σουηδική τέχνη άρχισε να απεικονίζει περισσότερες ανθρώπινες φιγούρες κατά την Εποχή του Χαλκού, αλλά η Εποχή του Σιδήρου και οι εποχές των Βίκινγκ είδαν την έμφαση να μετατοπίζεται σε μορφές ζώων. Τα ζωόμορφα σχήματα που ήταν κοινά στις ρουνικές πέτρινες γλυπτικές είναι μια υπενθύμιση αυτής της περιόδου.

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Historiska Museet) στη Στοκχόλμη είναι ένα τεράστιο ίδρυμα που καλύπτει τη Σουηδία από την προϊστορία μέχρι σήμερα. Είναι δυνατό να δείτε τις περισσότερες εκθέσεις σε μία μόνο επίσκεψη, αλλά θα ήταν καλύτερα να τις επισκεφτείτε ξεχωριστές ημέρες.

Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη και διαθέτει μεγάλη γκάμα εκθέσεων, από αρχαίους πολιτισμούς έως σύγχρονη τέχνη. Μεταξύ των πιο ενδιαφέροντων είναι οι Βίκινγκς και το θησαυροφυλάκιο στο κελάρι, το οποίο είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη συλλογή θησαυρών από χρυσό και ασήμι στην Ευρώπη.

4. The Nordic Museum

Το Σκανδιναβικό Μουσείο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στη Στοκχόλμη και είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να δουν οι τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Στεγάζει μια τεράστια συλλογή σουηδικού πολιτισμού και κληρονομιάς. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για επίσκεψη για παιδιά και ενήλικες, καθώς έχει ένα παιδικό παιδότοπο που είναι γεμάτο με αντικείμενα από τη σουηδική ιστορία.

Οι τεράστιες συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν ρούχα, παιχνίδια, σπαθιά και άλλα αντικείμενα που απεικονίζουν τη ζωή τόσο της σύγχρονης όσο και της παραδοσιακής Σουηδίας. Έχουν επίσης μια συλλογή σουηδικών κατοικιών, επίπλων και έργων τέχνης.

Το Σκανδιναβικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1873 από τον Artur Hazelius, είναι ένα ίδρυμα πολιτιστικής κληρονομιάς, εθνογραφίας και λαϊκής τέχνης που καλύπτει 500 χρόνια ιστορίας της Σουηδίας. Η εντυπωσιακή συλλογή του περιλαμβάνει υφάσματα, ρούχα, κουκλόσπιτα και άλλα αντικείμενα τέχνης που απεικονίζουν τις παραδόσεις, τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της χώρας.

Βρίσκεται στο νησί Djurgrden στο κέντρο της Στοκχόλμης και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Isak Gustaf Clason. Αρχικά προοριζόταν να στεγάσει την υλική κληρονομιά του έθνους ως εθνικό μνημείο.

Σήμερα, το Σκανδιναβικό Μουσείο είναι ένα μεγάλο πολυώροφο κτίριο που παρουσιάζει μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Σουηδίας, καθώς και να δείτε μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα τέχνης της χώρας.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια ποικιλία εκθεμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκθεμάτων σχετικά με τη μόδα και τις τάσεις, κοσμήματα, εσωτερική διακόσμηση, έπιπλα, γυαλί και πορσελάνη και άλλα. Μπορούν επίσης να εξερευνήσουν μια περιοχή αφιερωμένη στους Σάμι, καθώς και μια έκθεση που προκαλεί σκέψη για την Αρκτική.

Το μουσείο ανακαινίστηκε πρόσφατα για να περιλαμβάνει νέες γκαλερί και μια πιο διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες. Η νέα του βασική έκθεση, Northern Exposure, εστιάζει στην τέχνη της σκανδιναβικής περιοχής και την επιρροή της στις σύγχρονες τέχνες. Η επιμέλεια του έγινε από μια ομάδα ιστορικών τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των Klaus Ottmann, Jonathan Sajda και Robin Kaufman.

5. Υπαίθριο Μουσείο Skansen

Στο νησί Djurgarden, το Skansen Open Air Museum είναι το παλαιότερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Ιδρύθηκε από τον Artur Hazelius το 1891, το μουσείο παρουσιάζει τη ζωή πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και είναι κάτι που πρέπει να δουν οι ταξιδιώτες που θέλουν να αποκτήσουν μια εικόνα για τον σουηδικό πολιτισμό και την κληρονομιά.

Το μουσείο αποτελείται από περίπου 150 παραδοσιακά σπίτια από όλα τα μέρη της Σουηδίας και πολλά είναι του 18ου, του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Τα κτίρια είναι όλα διατεταγμένα κατά μήκος μονοπατιών με φτελιές, βελανιδιές και σφενδάμνους.

Κάθε κτίριο είναι μοναδικό και εξηγεί πώς ζούσαν οι άνθρωποι στις αντίστοιχες περιοχές τους. Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης έναν ζωολογικό κήπο με σκανδιναβικά ζώα όπως τάρανδοι, άλκες και λύγκα.

Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Υπαίθριο Μουσείο Skansen, όπως καλοκαιρινές βραδιές τραγουδιού και παραστάσεις λαϊκής μουσικής. Αυτές οι εκδηλώσεις είναι ιδανικές για οικογένειες και είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε μια μέρα.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε ένα ευρύ φάσμα χειροτεχνιών και παραδοσιακών δραστηριοτήτων στο Skansen. Για παράδειγμα, μπορούν να ντυθούν με την παραδοσιακή ενδυμασία και να παίξουν παραδοσιακούς χορούς ή τραγούδια.

Είναι ένα φανταστικό μέρος για επίσκεψη για όλη την οικογένεια και είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα από τα αγαπημένα σας αξιοθέατα της Στοκχόλμης. Υπάρχει ζωολογικός κήπος, βόλτες με άλογα και άλλες δραστηριότητες για να απολαύσουν τα παιδιά.

Εκτός από την έκθεση κτιρίων, το Μουσείο Skansen διαθέτει επίσης μια σειρά από καταστήματα που πωλούν διάφορα χειροτεχνικά προϊόντα. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης πολλές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων των περίφημων βραδιών Singalong Allsang pa Skansen και μιας χριστουγεννιάτικης αγοράς.