Loading icon

Αμφιθέατρο Βερόνα: Ξενάγηση στην Αρχαία Αρένα

Η Βερόνα είναι μια πόλη στη βόρεια Ιταλία που σχετίζεται κυρίως με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Αυτός ο συσχετισμός είναι απολύτως σωστός, γιατί εδώ μπορείτε να βρείτε το μέρος όπου ξεκουράστηκε η Ιουλιέτα, καθώς και το περίφημο μπαλκόνι του σπιτιού της. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο που αξίζει να δει κανείς όταν επισκέπτεται αυτή τη γεμάτη ιστορία πόλη. Στην κεντρική πλατεία της Piazza Bra βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της πόλης - το αρχαίο αμφιθέατρο Arenda di Verona, το οποίο χτίστηκε το 30 μ.Χ. Εξωτερικά, μοιάζει με το Ρωμαϊκό Κολοσσαίο.

Όσοι συνηθίζουν να ταξιδεύουν μόνοι τους χωρίς ξεναγό και ομάδες περιηγήσεων μπορούν να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο στην Ιταλία σε γραφείο ενοικίασης και να μην εξαρτάται από κανέναν. Η ενοικίαση ενός συμπαγούς αυτοκινήτου στο Αεροδρόμιο της Βερόνα θα κοστίσει κατά μέσο όρο 18 ευρώ την ημέρα, στη Ρώμη μπορείτε να νοικιάσετε ένα μικρό αυτοκίνητο από 20 ευρώ την ημέρα.

Η αρένα με τις κερκίδες και τους διαδρόμους έχει διατηρηθεί από το αρχικό κτίριο. Προηγουμένως, περιβάλλονταν από μια εντυπωσιακή πρόσοψη τριών επιπέδων από λευκό και ροζ ασβεστόλιθο, που εξορύχθηκε στην περιοχή Valpolicella. Η αρένα βρισκόταν έξω από τα αμυντικά τείχη, αλλά σε κοντινή απόσταση από αυτά - οι δημιουργοί της ήθελαν να αποτρέψουν το συνωστισμό του κέντρου της πόλης με ξένους. Μόνο ένα μικρό θραύσμα με τέσσερις στοές έχει σωθεί μέχρι σήμερα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Ala (Πολωνική Πτέρυγα). Ξεχωριστά γλυπτικά στοιχεία που διακοσμούν την αρένα (συμπεριλαμβανομένων των στηλών της στοάς) εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.



Για πρώτη φορά, ο εξωτερικός δακτύλιος των τοίχων υπέστη σοβαρή ζημιά κατά τη επέκταση των οχυρώσεων της πόλης επί Θεοδώριχου του Μεγάλου (α' μισό 6ου αι.). Η καταστροφή έληξε με έναν τραγικό σεισμό το 1117, μετά τον οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως λατομείο. Ταυτόχρονα, η αρένα απαγορεύτηκε να αποσυναρμολογηθεί για οικοδομικά υλικά.



Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, όταν οι αντίκες βίωναν μια δεύτερη νεότητα, η αρένα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως σκηνή όπερας. Το 1913, μια από τις καλύτερες όπερες στην ιστορία της μουσικής, η Aida, του Τζουζέπε Βέρντι, ανέβηκε εκεί. Έτσι, η αρένα έχει γίνει ένας αρκετά δημοφιλής χώρος συναυλιών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η αρένα είναι ανοιχτή για το κοινό, δεν υπάρχουν εκθέσεις και δεν υπάρχουν εκθέματα. Οι τουρίστες μπορούν να περπατήσουν στα περίπτερα, να σταθούν στο κέντρο της σκηνής ή να περπατήσουν στους διαδρόμους. Για να το επισκεφτείτε πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο.