Loading icon

Ατλαντικός δρόμος

Βρίσκεται στα δυτικά της Νορβηγίας, ο Atlantic Road (Atlanterhavsveien) είναι ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου 64 που διέρχεται από τα νησιά του αρχιπελάγους και συνδέει τους οικισμούς Bud και Kristiansund, Μήκος 8274 μέτρα.
Η εκ των προτέρων ενοικίαση αυτοκινήτου στη Νορβηγία είναι κερδοφόρα. Μπορείτε να συγκρίνετε τιμές online και να λάβετε έκπτωση έως και 70% για ενοικίαση. Για παράδειγμα, η ενοικίαση στο αεροδρόμιο Όσλο κοστίζει από 15 ευρώ την ημέρα, στο αεροδρόμιο Tromso - από 16 ευρώ την ημέρα.
>


Παγκόσμια αναγνώριση
Ο δρόμος έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ταξινομείται ως εθνική τουριστική διαδρομή. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 1989. Ο ναύλος αποζημίωσε το κράτος για το κόστος κατασκευής, αλλά μετά από 10 χρόνια το τέλος ακυρώθηκε. Ο δρόμος του Ατλαντικού έχει βραβευτεί με τους τίτλους ενός κτιρίου του 20ου αιώνα και του καλύτερου τουριστικού δρόμου της χώρας, ανταγωνιζόμενος τα περίφημα Troll Stairs (Trollstigen). Το 2004, ήταν το όγδοο πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στη Νορβηγία, με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Συχνά χρησιμοποιείται για τη λήψη διαφημίσεων για νέα μοντέλα ακριβών αυτοκινήτων.



Πώς θα έρθετε κατά την επίσκεψη
Τα χαρακτηριστικά του αξιοθέατου υποδηλώνουν την άμεση επιθεώρησή του με τη βοήθεια οχημάτων. Η αναχώρηση προς αυτό πραγματοποιείται κατά μήκος των δρόμων που αναχωρούν από τον αυτοκινητόδρομο E39 μεταξύ Τρόντχαϊμ και Άλεσουντ με ιδιωτικό ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ανεξάρτητα με ποδήλατο ή ως μέρος τουριστικής ομάδας με λεωφορείο από την πόλη Molde και από πιο απομακρυσμένους οικισμούς. Η καλύτερη περίοδος επισκέψεων είναι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι, υπάρχουν πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα, αλλά μόνο το φθινόπωρο, ο Ατλαντικός Ωκεανός, δείχνοντας τον χαρακτήρα του, μειώνει τον θυελλώδη καιρό στο δρόμο, που ξεχειλίζει από σταγόνες ψεκασμού και ακόμη και τις κορυφές των κυμάτων γεφυρών με αυτοκίνητα που περνούν από πάνω τους. Η απόλαυση, σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη, αγκαλιάζει όλους όσους βρίσκονται μέσα σε αυτοκίνητα τέτοιες στιγμές. Κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, αυξάνεται η πιθανότητα να δείτε φάλαινες και φώκιες στη θάλασσα.
Διαμονή
Ο δρόμος του Ατλαντικού δεν αφθονεί με επιλογές διαμονής. Το Strmsholmen Sea Center προσφέρει καμπίνες και διαμερίσματα που ξεκινούν από 400 NOK ανά διανυκτέρευση. Κοντά στο δρόμο υπάρχει ένα κάμπινγκ Atlanterhavsveien Sjstuer από 250 NOK για διαμονή σε κατασκήνωση ή σκηνή, από 1050 NOK για ένα σπίτι στην υψηλή περίοδο, ελαφρώς υψηλότερη από την τιμή στο Hustadvika Guesthouse. Σε καθένα από αυτά τα μέρη, οι πελάτες μπορούν να νοικιάσουν μηχανοκίνητα σκάφη και μια ποικιλία αλιευτικού εξοπλισμού. Το μέρος θεωρείται ένα από τα καλύτερα μεταξύ των οπαδών του αλιευτικού τουρισμού στη Νορβηγία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ντόπιοι ψαράδες χρησιμοποιούν το δρόμο και τη γύρω περιοχή για να ψαρέψουν μπακαλιάρο και σκουμπρί.

Τι να παρακολουθήσετε Πολλοί οδηγοί μιλούν για επτά ή και οκτώ γέφυρες στον Ατλαντικό Δρόμο, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν έξι από αυτές. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Γέφυρα Storseisundet, μήκους 260 μ., που είναι και αυτή με το μεγαλύτερο άνοιγμα για τη διέλευση πλοίων, ίσο με 23 μέτρα . Η γέφυρα είναι γνωστή για την καμπυλότητά της, η οποία από ορισμένες γωνίες την κάνει να φαίνεται ότι δεν πάει πουθενά. Γι' αυτό μερικές φορές ονομάζεται "μεθυσμένη". Οι υπόλοιπες γέφυρες δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως γέφυρες. Τα παραπάνω δεν ισχύουν για προβολές που ανοίγουν από αυτό και από ολόκληρη την εθνική οδό. Γοητεύουν, σοκάρουν, γεμίζουν συναισθήματα ακόμα και τους πιο αδυσώπητους ανθρώπους. Δεν καταφέρνουν όλοι στη ζωή να σταθούν στις όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, ακούγοντας τις κραυγές των γλάρων και τους στεναγμούς των κυμάτων που σκάνε στη βραχώδη ακτή, νιώθοντας τη φρέσκια θαλάσσια αύρα, βλέποντας γιοτ και πλοία να πλέουν στο βάθος. Οι συνθήκες είναι ιδανικές τόσο για ανθρώπους που αγαπούν όσο και ως θεραπεία για όσους έχουν βιώσει ψυχολογικά τραύματα. Κατά μήκος του δρόμου στα νησιά υπάρχουν σπίτια, ερωδιοί και άλλα πουλιά ζουν σε κλειστές σκαρώνες, τρέφονται με τη θαλάσσια ζωή που φέρνει η άμπωτη. Σε αρκετούς εξοπλισμένους χώρους στάθμευσης και τσέπες για στάση, οι τουρίστες, αφήνοντας τα αυτοκίνητά τους, εξερευνούν την περιοχή. Για να αναλογιστεί κανείς την απόσταση, κατασκευάστηκαν διάφορες πλατφόρμες παρατήρησης, εξοπλισμένες με ασπίδες με ενημερωτικές πληροφορίες. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι γέφυρες που τρέχουν σε ένα λόφο στο ένας δακτύλιος γύρω από το νησί Lyngholmen. Η είσοδος στην πεζογέφυρα ξεκινά από τις εγκαταστάσεις που είναι διατεταγμένες σε ένα κατακόρυφο βράχο κοντά στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Κουρασμένοι από το περπάτημα, επισκεφθείτε ένα ζεστό καφέ, πηγαίνετε στο κέντρο τουριστικών πληροφοριών. Υπάρχει δωρεάν τουαλέτα.


Άλλη ψυχαγωγία
Σε όσες επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη του ψαρέματος προσφέρονται ακόμη και καλάμια κλώσης για ωριαία ενοικίαση. Η γέφυρα Myrbrholmbrua είναι ειδικά σχεδιασμένη για ψάρεμα. Και στις δύο πλευρές του υπάρχουν μπαλκόνια χωρισμένα από το δρόμο. Από ύψος πολλών μέτρων από αυτά, πιάνουν ένα αρπακτικό σκουμπρί που ζει στα ορμητικά παλιρροιακά ρεύματα του Ατλαντικού Ωκεανού με ένα περιστρεφόμενο δέλεαρ. Το πιασμένο ψάρι εκσπλαχνίζεται αμέσως. Εν αναμονή της σύλληψης, οι γλάροι μένουν κοντά. Αν ονειρεύεστε να ψαρεύετε στην ανοιχτή θάλασσα, κατευθυνθείτε στο ψαροχώρι Hholmen ή νοικιάστε ένα μηχανοκίνητο σκάφος στο νησί Strmsholmen. Για 3 ώρες με οδηγό στην ανοιχτή θάλασσα θα ζητήσουν 750 ΝΟΚ. Υπάρχει επίσης ένα διάσημο καταδυτικό κέντρο.
Εάν έχετε πιστοποιητικό κατάδυσης, μην χάσετε την ευκαιρία να βουτήξετε σε έναν ζωντανό υποβρύχιο κόσμο που προσελκύει με καθαρά νερά και υπόγεια ρεύματα. Το κόστος της κατάδυσης είναι από 475 κορώνες, το οποίο περιλαμβάνει ταξίδι με σκάφος, καταδύσεις, επιθεώρηση φύκια, βυθισμένα πλοία και ψαροντούφεκο.

Γειτονιά
Kristiansund
, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά, είναι τουριστικής αξίας, σωστά δεν έχει. Στα νοτιοδυτικά του Atlantic Road, ο αυτοκινητόδρομος περνά κατά μήκος της ακτής μέσα από μέρη που κατοικούσαν οι αρχαίοι Νορβηγοί , προς το ψαροχώρι Byd. Στη χερσόνησο του Nordneset, έχουν διατηρηθεί ταφικοί τύμβοι από την Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου. Το μονοπάτι πεζοπορίας περνάει δίπλα τους μέσα από βάλτους καλυμμένους με μούρα και όμορφες λίμνες κατάφυτες με νούφαρα, σε έναν μικρό εγκαταλειμμένο φάρο στο η άκρη της γης. Το Byud θα απευθύνεται στους λάτρεις της φύσης, της ζωής στην ακτή, της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο παράκτιος λόφος στα βόρεια προάστια του χωριού έχει μετατραπεί σε μουσείο. Οι διατηρημένες οχυρώσεις του Ατλαντικού Το Τείχος - η ακτογραμμή της ναζιστικής άμυνας, που χτίστηκε το 1943-1944 κατά μήκος ολόκληρης της ακτής του Ατλαντικού - είναι ελεύθερα διαθέσιμα.