Loading icon

Πώς να ταξιδέψετε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με προϋπολογισμό

Παρά τα σημάδια που άφησε πίσω του ο πόλεμος, η Βοσνία είναι μια ασφαλής και ζωντανή χώρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε στην πρωτεύουσα και την ύπαιθρο.

Η επωφελούμενη από τις τοπικές εκπτώσεις για φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε κόστος για φαγητό. Για παράδειγμα, τα παραδοσιακά φαγητά προσφέρουν συχνά μια μικρή και μεγάλη μερίδα cevapi (δαχτυλάκια κρέατος). Όσοι τρώνε μικρότερες μερίδες πληρώνουν λιγότερο.

1. Μείνετε στο Σεράγεβο

Η κύρια πόλη του Σαράγεβο είναι ένα φανταστικό μέρος για εξερεύνηση. Είναι εύκολο να περπατήσετε στην πόλη και μπορείτε να βρείτε δωρεάν περιηγήσεις με τα πόδια από ντόπιους που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε περισσότερα για την πολεμική ιστορία του Σεράγεβο.

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το ταξίδι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά είναι απολύτως ασφαλές για τους ταξιδιώτες. Η χώρα έχει όμορφη φύση που είναι δημοφιλής στους ορεινούς πεζοπόρους και οι άνθρωποι είναι φιλικοί και φιλόξενοι. Είναι επίσης πολύ προσιτό να ταξιδέψετε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς είναι μια από τις φθηνότερες χώρες στην Ευρώπη.

Όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συνιστάται να κάνετε κράτηση για τις πτήσεις σας εκ των προτέρων για να έχετε την καλύτερη προσφορά στα αεροπορικά εισιτήρια. Είναι επίσης καλή ιδέα να αγοράσετε ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής, καθώς αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 60 τοις εκατό στην πτήση σας.

Ένας άλλος εξαιρετικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα είναι να τρώτε σε τοπικά εστιατόρια και να αποφεύγετε τις τουριστικές παγίδες. Για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε νόστιμη βοσνιακή κουζίνα για ένα κλάσμα της τιμής σε τοπικά καφέ και εστιατόρια. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι καφέ κοστίζει μόλις 1 ευρώ και ένα ποτήρι μπύρα είναι περίπου 2 ευρώ. Μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας τρόφιμα από τις πράσινες αγορές του δρόμου, όπου μπορείτε να βρείτε φθηνά προϊόντα και κρέατα όπως μοσχαρίσιο παστράμι.

2. Ενοικίαση αυτοκινήτου

Η

Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι φθηνός προορισμός, αλλά ούτε και υπερβολικά ακριβός. Για τους οικονομικούς ταξιδιώτες, η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ο καλύτερος τρόπος να μετακινηθείτε. Θα σας επιτρέψει να ταξιδέψετε με τον δικό σας ρυθμό και να επισκεφθείτε όλα τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας. Για παράδειγμα, μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο Σαράγεβο από 18 ευρώ την ημέρα, στο αεροδρόμιο Τούζλα - από 17 ευρώ την ημέρα .

Όσον αφορά το φαγητό, η χώρα έχει μερικές εξαιρετικές επιλογές για όσους τρώνε οικονομικά. Θα διαπιστώσετε ότι πολλά παραδοσιακά φαγητά αργού φαγητού προσφέρουν τόσο μικρές όσο και μεγάλες μερίδες από τα πιάτα τους. Για παράδειγμα, αν παραγγείλετε μια μικρή μερίδα cevapi, θα συνοδεύεται συνήθως από πέντε δάχτυλα κρέατος και η μεγάλη μερίδα μπορεί να έχει δέκα. Ομοίως, οι βόσνιοι παρασκευαστές πίτας συχνά χρεώνουν κατά βάρος, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς πόσα παίρνετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χώρα εξακολουθεί να εξορύσσεται, επομένως φροντίστε να παραμένετε σε σηματοδοτημένα μονοπάτια και δρόμους όταν ταξιδεύετε σε απομακρυσμένες περιοχές. Θα θελήσετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλους τους τοπικούς νόμους, καθώς μερικές φορές υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για την κατοχή ναρκωτικών και άλλα σοβαρά αδικήματα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα είναι να έχετε πάντα έτοιμα τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα και να έχετε πάντα αρκετά μετρητά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν προβλήματα και θα διατηρήσετε το ταξίδι σας όσο το δυνατόν πιο χωρίς άγχος.

3. Οτοστόπ

Το ωτοστόπ είναι πολύ διασκεδαστική, ανέξοδη περιπέτεια και ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντήσετε τους ντόπιους. Σας διδάσκει επίσης δύο σημαντικές ανδρικές αξίες: πώς να επιλύετε προβλήματα μόνοι σας και πώς να έχετε αυτοπεποίθηση ενώ το κάνετε.

Το καλύτερο μέρος για ωτοστόπ είναι σε έναν κεντρικό δρόμο έξω από την πόλη. Αναζητήστε έναν κυκλικό κόμβο, φανάρια ή τροχοπέδιλα όπου τα αυτοκίνητα θα πρέπει να επιβραδύνουν. Επιλέξτε ένα σημείο που είναι εύκολα ορατό (κανένα αυτοκίνητο δεν θα σταματήσει για εσάς εάν περνούν με 80 mph). Προσπαθήστε να μην στέκεστε πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο, καθώς αυτό είναι επικίνδυνο και ενοχλητικό για τους οδηγούς.

Εάν θέλετε να επισκεφτείτε πιο απομακρυσμένα μέρη της Βοσνίας, σκεφτείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Το σύστημα λεωφορείων στη χώρα δεν είναι άνετο, γρήγορο ή αξιόπιστο και μπορεί να είναι δύσκολο να μετακινηθείτε εκτός των μεγάλων πόλεων.

Το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά το εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης αρκετά φθηνό. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα χρήματα αγοράζοντας τις προμήθειες σας στις πράσινες αγορές του δρόμου, όπου θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, καθώς και τυρί κότατζ, κρέμα γάλακτος και γάλα που είναι πολύ φθηνότερα από ό,τι στα σούπερ μάρκετ ή στα καταστήματα ντελικατέσεν.

4. Φάτε τοπικά

Ως μια από τις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης, είναι εύκολο να ταξιδέψετε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με οικονομικό προϋπολογισμό. Ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να κοστίσει μόλις 1 ευρώ και μια μεγάλη μπύρα κοστίζει μόνο 2,5 ευρώ στα περισσότερα μέρη. Οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες αν πάτε σε τοπικά εστιατόρια και καφετέριες.

Όταν παραγγείλετε ένα μπουρέκ σε ένα εστιατόριο, αναζητήστε ένα μενού με "buregdzinica" (κατάστημα μπουρέκ). Οι ντόπιοι γνωρίζουν ότι η καλύτερη πίτα φτιάχνεται από καταστήματα που ειδικεύονται σε αυτό το πιάτο. Οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού θα φτιάξουν την πίτα μπροστά σας και θα τη γεμίσουν με ό,τι θέλετε. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το κρέας ή το τυρί, αλλά μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε γεμιστό με λαχανικά και μια ποικιλία από γλυκές επικαλύψεις.

Τα γεμιστά λαχανικά είναι μια σπεσιαλιτέ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και μπορείτε να τα βρείτε σε πολλά πιάτα, όπως ντολμά, σαρμά ή πάπρικα punjena, που αποτελείται από γεμιστές πιπεριές. Είναι νόστιμα και συχνά συνοδεύονται από ρύζι ή κρέμα γάλακτος. Η δοκιμή αυτών των παραδοσιακών πιάτων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δοκιμάσετε μια αληθινή γεύση της χώρας και να μάθετε για την ιστορία της.

5. Διαμονή σε ξενώνα

Παρά την πρόσφατη ιστορία της, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένας ασφαλής και φιλόξενος προορισμός για τους ταξιδιώτες. Τα σημάδια του πολέμου είναι ορατά παντού, αλλά είναι μια απίστευτα ποικιλόμορφη χώρα με όμορφα βουνά και ποτάμια, νόστιμο φαγητό και μια συναρπαστική κουλτούρα.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα σε καταλύματα είναι να μείνετε σε έναν ξενώνα, ειδικά εκτός εποχής. Οι ξενώνες είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να συναντήσετε άλλους ταξιδιώτες και να μάθετε τι να δείτε στην περιοχή. Προσφέρουν επίσης μια ποικιλία επιλογών προϋπολογισμού, όπως κοιτώνες και ιδιωτικά δωμάτια.

Εάν αναζητάτε έναν φθηνό τρόπο να παραμείνετε συνδεδεμένοι όσο βρίσκεστε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα SIM. Μπορείτε να αγοράσετε μια κάρτα BH Telecom στα περισσότερα περίπτερα σε όλη τη χώρα και να τη φορτώσετε με δεδομένα όπως τη χρειάζεστε. Είναι επίσης δυνατό να αγοράσετε μια κάρτα SIM στο αεροδρόμιο πριν από το ταξίδι σας.

Στις πόλεις, μπορείτε να ψωνίσετε σε τοπικές πράσινες αγορές του δρόμου για μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ένα κλάσμα από αυτό που θα πληρώνατε σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με ντελικατέσεν. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε φθηνότερο εμφιαλωμένο νερό και τυρί κότατζ, καθώς και μοσχαρίσιο παστράμι από τοπικούς παραγωγούς.

6. Μείνετε σε ξενοδοχείο

Παρόλο που η Βοσνία είναι λίγο μακριά από το μονοπάτι και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο η Κροατία και το Μαυροβούνιο, είναι γεμάτη από μαγευτικά ορεινά τοπία και συναρπαστική κουλτούρα που συνιστούν εκπληκτικές διακοπές. Αλλά δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Δεν είναι εύκολο να μετακινηθείτε, τα αγγλικά δεν μιλιούνται πάντα και πολλά από τα σημάδια που άφησε ο πόλεμος της δεκαετίας του '90 είναι ακόμα ορατά.

Αλλά, αν είστε διατεθειμένοι να είστε ευέλικτοι και να έχετε λίγη υπομονή, αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε στη Βοσνία, από το ράφτινγκ στα ποτάμια μέχρι το σκι στις πίστες μέχρι την επίσκεψη στο πρώην καταφύγιο που έχτισε ο Josip Tito για τον εαυτό του. Και αν είστε ταξιδιώτης με προϋπολογισμό, υπάρχουν τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Για παράδειγμα, ξενώνες όπως το Hostel Miran και το Hotel-Restaurant Kriva Cuprija είναι εξαιρετικές επιλογές για ταξιδιώτες με σακίδιο με χαμηλό προϋπολογισμό. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε τη διαμονή σας σε χωριά etno, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν τον ανθρώπινο αντίκτυπο στο περιβάλλον και να διατηρούν τον παραδοσιακό πολιτισμό. Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος για να ταξιδέψετε στη Βοσνία. Επιπλέον, θα έχετε περισσότερη ελευθερία να εξερευνήσετε άλλα μέρη της χώρας, όπως το Εθνικό πάρκο Sutjeska, τους καταρράκτες Kravice, το Skakavac και το Blagaj Tekke.

7. Κάντε μια ημερήσια εκδρομή

Ενώ η Κροατία και το Μαυροβούνιο είναι δημοφιλή hotspot, η Βοσνία εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το ραντάρ για πολλούς ταξιδιώτες. Προσφέρει εκπληκτικό ορεινό τοπίο και μια μοναδική κουλτούρα. Επιπλέον, τα αγγλικά δεν ομιλούνται ευρέως, ώστε να μπορείτε πραγματικά να βυθιστείτε στην τοπική σκηνή.

Δείτε τα λιθόστρωτα σοκάκια στην Παλιά Πόλη του Σαράγεβο, παρακολουθήστε έμπειρους δύτες να πηδούν από την εμβληματική γέφυρα στο Μόσταρ ή κάντε ένα ταξίδι στην Φυσικό καταφύγιο Vrelo Bosne για μονοπάτια πεζοπορίας και καταρράκτες. Και αν ψάχνετε για περισσότερη περιπέτεια, κλείστε μια περιήγηση στο εντυπωσιακό καταφύγιο Perucica Forest Reserve, μια προστατευόμενη περιοχή που είναι ένα από τα τελευταία τροπικά δάση που έχουν απομείνει στην Ευρώπη (και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO).

Αν και η εγκληματικότητα είναι σχετικά χαμηλή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι ακόμα σημαντικό να προσέχετε τα υπάρχοντά σας ανά πάσα στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα τιμαλφή σας ασφαλή και έχετε μόνο αρκετά μετρητά για να καλύψετε τα άμεσα έξοδά σας. Επίσης, φροντίστε να συσκευάζετε πολλά στρώματα και αδιάβροχο εξοπλισμό όταν επισκέπτεστε τα βουνά το χειμώνα. Επίσης, φέρτε έναν χάρτη και μάθετε πώς να πλοηγηθείτε σε περίπτωση που χαθείτε! Τέλος, είναι πάντα έξυπνο να έχεις ταξιδιωτική ασφάλιση. Κάντε κλικ εδώ για να συγκρίνετε και να αγοράσετε οικονομικά συμβόλαια ταξιδιωτικής ασφάλισης.