Loading icon

10 λόγοι για να πάτε διακοπές στην Αρμενία

Η Αρμενία είναι μια εκπληκτική χώρα γεμάτη με όμορφα μοναστήρια και εκκλησίες. Είναι επίσης το σπίτι σε ένα απίστευτο φυσικό τοπίο, όπως το εκπληκτικό Εθνικό Πάρκο Dilijan.

Οι άνθρωποι της Αρμενίας είναι απίστευτα φιλικοί και τους αρέσει να συναντούν ξένους. Δεν είναι ασυνήθιστο για άγνωστους να σας προσφέρουν φαγητό ή ποτό, κάτι που είναι πάντα ευπρόσδεκτο!

1. Είναι μια όμορφη χώρα.

Ως μια από τις παλαιότερες χώρες που υιοθέτησε τον Χριστιανισμό, η Αρμενία φιλοξενεί πολλά από τα παλαιότερα μοναστήρια και εκκλησίες του κόσμου. Τα περισσότερα είναι χτισμένα σε μοναδικό καυκάσιο στυλ και συχνά τοποθετούνται σε εντυπωσιακά φυσικά περιβάλλοντα. Δοκιμάστε να επισκεφθείτε το Sevanavank στις όχθες της λίμνης Sevan ή το μυστικιστικό μοναστήρι Tatev, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε μέσω μιας από τις μεγαλύτερες βόλτες με τελεφερίκ στον κόσμο!

Το τοπίο της Αρμενίας είναι επίσης όμορφο, με υψίπεδα και πεδινά, βραχώδεις ερήμους και βαθιά φαράγγια. Η πρωτεύουσα, το Ερεβάν, είναι γνωστή ως η «ροζ πόλη» επειδή χτίστηκε από έναν ροζ ηφαιστειακό βράχο που ονομάζεται τούφ.

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε μερικά από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στη χώρα, όπως το μοναστήρι Geghard, τον καθεδρικό ναό Etchmiadzin και τα ερείπια της εκκλησίας στο Zvartnots. Μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε σε ένα σανατόριο, το οποίο είναι θέρετρα σπα που προσφέρουν τσεκ-απ υγείας και θεραπευτικά μασάζ.

Για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Αρμενία με αυτοκίνητο, υπάρχει η ευκαιρία να ενοικιάσουν αυτοκίνητο στο όλες οι δημοφιλείς τοποθεσίες στην Αρμενία: στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο κέντρο της πόλης, στα πλησιέστερα αεροδρόμια. Τα τιμολόγια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες: τη διάρκεια της ενοικίασης, την κατηγορία του αυτοκινήτου, τον τόπο παραλαβής του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, στο Ερεβάν μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο κατηγορίας compact από 18 ευρώ την ημέρα και στο Αεροδρόμιο Zvartnots Yerevan από 17 ευρώ ανά ημέρα.

2. Είναι ασφαλές.

Η Αρμενία δεν είναι μια χώρα που χτυπά συχνά το καμπανάκι με ταξιδιώτες. Είναι κρίμα, καθώς είναι μια πραγματικά αξιόλογη χώρα με εντυπωσιακά τοπία, αρχαία ιστορία και απαράμιλλη φιλοξενία.

Πολλοί τουρίστες λένε ότι δεν έχουν ξαναζήσει τόσο φιλόξενους ανθρώπους πουθενά αλλού στον κόσμο! Οι Αρμένιοι λατρεύουν να διασκεδάζουν τους καλεσμένους τους και θα σας κεράσουν νόστιμο φαγητό. Μπορείτε να περιμένετε να βρείτε πολλά φρέσκα φρούτα (ρόδια, βερίκοκα, σύκα και μήλα) καθώς και νόστιμο κρασί.

Να θυμάστε ότι είστε ακόμα επισκέπτης σε άλλη χώρα και θα πρέπει να σέβεστε τους τοπικούς νόμους. Για παράδειγμα, είναι παράνομη η αγορά παιδικής πορνογραφίας στην Αρμενία. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ένα αμερικανικό διαβατήριο δεν σας προστατεύει από δίωξη για παράβαση του ξένου νόμου. Φροντίστε να ερευνήσετε διεξοδικά τον προορισμό σας πριν ταξιδέψετε. Ειδικά όταν επισκέπτεστε μια περιοχή που έχει ιστορικό συγκρούσεων με τις γειτονικές της χώρες.

3. Είναι νόστιμο.

Το αρμενικό φαγητό είναι γεμάτο με τοπική γεύση και κληρονομιά. Παραδοσιακά πιάτα όπως το tjvjik, ένα χορταστικό στιφάδο αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας και λαχανικά, πνίγονται με βότανα και σερβίρονται με ψωμί λάβας.

Ένα άλλο νόστιμο πιάτο είναι το Ghapama, ένα εορταστικό πιάτο που περιέχει τα εντόσθια μιας κολοκύθας γεμιστή με ρύζι, βερίκοκα, μήλα και σταφίδες μαζί με ξηρούς καρπούς και βούτυρο. Συχνά παρασκευάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων, απολαμβάνεται με ένα ποτήρι τοπικό κρασί.

Το αλκοόλ είναι επίσης εξαιρετικά προσιτό στην Αρμενία. Απολαύστε ένα ποτήρι κονιάκ τοπικής παραγωγής ή δοκιμάστε ένα πλούσιο και στιβαρό Areni ή pinot noir. Πολλά κρασιά κάνουν τώρα το δρόμο τους στην παγκόσμια σκηνή και υπάρχουν διαθέσιμες περιηγήσεις στη χώρα του κρασιού. Σημείωση: Όταν βρίσκεστε σε μια ξένη χώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να ακολουθείτε τους νόμους αυτής της χώρας. Αν και η παραβίαση της τοπικής νομοθεσίας μπορεί να είναι αβλαβής στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση στην Αρμενία.

4. Είναι φιλικό.

Οι Αρμένιοι είναι πολύ φιλόξενος λαός. Είναι πολύ πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε σχετικά με τη χώρα. Είναι επίσης πολύ προσιτά σε σύγκριση με άλλες χώρες, ειδικά την Ευρώπη και τη Ρωσία.

Το φαγητό στην Αρμενία είναι νόστιμο. Μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακά αρμενικά πιάτα πολύ φθηνά σε εστιατόρια ή καφέ. Έχουν επίσης καταπληκτικά φρούτα, όπως ρόδια, βερίκοκα, σύκα και μήλα. Φημίζονται επίσης για το κονιάκ τους, το οποίο πρέπει να δοκιμάσει κάθε λάτρης του αλκοόλ.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είστε επισκέπτης σε άλλη χώρα και πρέπει να σέβεστε τους τοπικούς νόμους. Για παράδειγμα, η αγορά πειρατικών προϊόντων είναι παράνομη στην Αρμενία και μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές κυρώσεις. Επίσης, ορισμένες δραστηριότητες που είναι νόμιμες στη χώρα σας μπορεί να είναι παράνομες στην Αρμενία, όπως η χρήση ή η διάδοση παιδικής πορνογραφίας.

5. Είναι προσιτό.

Η αρμενική πρωτεύουσα του Ερεβάν μοιάζει με μια σύγχρονη πόλη και προσφέρει εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής. Μπορείτε να μείνετε σε έναν ξενώνα με κοινόχρηστο δωμάτιο με μόνο PS2 ανά διανυκτέρευση ή να κάνετε αναβάθμιση σε ιδιωτικό δωμάτιο για ένα επιπλέον PS4.

Το καλύτερο πράγμα για τα ταξίδια στην Αρμενία είναι η τοπική μεταφορά. Ένα marshrutka (κοινόχρηστο μίνι λεωφορείο) θα σας μεταφέρει στα περισσότερα μέρη με μόλις 100 AMD τη διαδρομή. Μπορείτε να τα χαιρετίσετε από την άκρη του δρόμου, όπως και τα ταξί. Το ασφαλές και αποτελεσματικό μετρό του Ερεβάν είναι επίσης μια καλή επιλογή για να μετακινηθείτε.

Οι πολιτιστικές περιηγήσεις είναι επίσης μια δημοφιλής δραστηριότητα στην Αρμενία, με πολλές εκκλησίες και μοναστήρια για επίσκεψη. Η Μητέρα Έδρα του Αγίου Ετσμιατζίν φιλοξενεί ανεκτίμητα κειμήλια, όπως ένα κομμάτι από την Κιβωτό του Νώε και το δόρυ που τρύπησε τον Ιησού. Υπάρχουν επίσης πολλές εντυπωσιακές οροσειρές και φαράγγια για να θαυμάσετε, καθώς και η περίφημη λίμνη Σεβάν.

6. Είναι όμορφο.

Η Αρμενία είναι μια όμορφη χώρα που προσφέρει κάτι για όλους. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξερευνήσετε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο και να δείτε μερικά από τα παλαιότερα μοναστήρια του κόσμου.

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στην Αρμενία είναι το φυσικό της τοπίο. Μπορείτε να δείτε εκπληκτικά βουνά και δάση, καθώς και πανέμορφες λίμνες. Υπάρχουν επίσης μερικές απίστευτες εκκλησίες και μοναστήρια. Ένα από τα πιο διάσημα είναι το Khor Virap, το οποίο είναι χτισμένο σε μια βουνοπλαγιά και έχει καταπληκτική θέα.

Ένα άλλο υπέροχο πράγμα για την Αρμενία είναι το φαγητό της. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη φαγητού που μπορείτε να δοκιμάσετε, συμπεριλαμβανομένων των βερίκοκων, τα οποία απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου και γίνονται υπέροχα γλυκά. Υπάρχουν επίσης πολλές τοπικές αγορές όπου μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτές είναι μια καλή επιλογή εάν θέλετε να διατηρήσετε την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.


7. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να χαλαρώσετε.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της Ευρασίας, η Αρμενία δεν έχει ακόμη κατακλυστεί από τουρίστες, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικό μέρος για χαλάρωση. Η χώρα προσφέρει έναν φανταστικό συνδυασμό πολιτισμού, ιστορίας, φύσης, περιπέτειας και φαγητού.

Για παράδειγμα, το να περάσετε λίγο χρόνο στην υπέροχη λίμνη Σεβάν είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αρμενία. Η λίμνη περιβάλλεται από εκπληκτικά μοναστήρια και είναι το τέλειο μέρος για να καθίσετε και να χαλαρώσετε.

Επιπλέον, οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί και θα κάνουν τα πάντα για να σας κάνουν να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Δεν είναι ασυνήθιστο για εντελώς άγνωστους να σας προσκαλούν και να σας κεράσουν νόστιμα φαγητά και ποτά. Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε να ζήσετε μια τέτοια φιλοξενία!

8. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για ψώνια.

Η χώρα είναι γνωστή για τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα της, επομένως θα θελήσετε να φέρετε μερικά πίσω στο σπίτι. Είναι καλύτερο να τα αγοράσετε αποξηραμένα, καθώς συσκευάζονται ευκολότερα και εξακολουθούν να έχουν υπέροχη γεύση. Επίσης, δοκιμάστε το δέρμα φρούτων, το οποίο είναι φτιαγμένο από διαφορετικά είδη φρούτων και μπορεί να είναι γλυκό ή ξινό.

Ένα άλλο δημοφιλές αναμνηστικό είναι τα khachkars, ή πέτρινα γλυπτά. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν κάποτε ως επιτύμβιες στήλες, αλλά τώρα χρησιμεύουν ως σύμβολο εθνικής ταυτότητας. Μπορείτε να τα βρείτε σε όλη την Αρμενία, αλλά το καλύτερο μέρος για να τα δείτε είναι στο συγκρότημα Khorenatsi khachkar.

Ένα άλλο που πρέπει να δείτε είναι το Cascade, μια τεράστια σκάλα που χτίστηκε σε ασβεστόλιθο. Είναι ένας όμορφος και μοναδικός τρόπος για να περάσετε το χρόνο σας και θα σας δώσει μια εκπληκτική θέα στην πόλη. Μπορείτε ακόμη και να εντοπίσετε το όρος Αραράτ από εδώ!

9. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για εξερεύνηση.

Η χώρα είναι πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία. Από τον ναό του πρώτου αιώνα στο Garni έως το μοναστήρι Geghard του 11ου αιώνα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να δείτε και να εξερευνήσετε στην περιήγησή σας στην Αρμενία.

Εκτός από το συναρπαστικό παρελθόν της, η Αρμενία φιλοξενεί επίσης μια σειρά από υπέροχα τοπία. Η χώρα είναι γεμάτη βαθιά φαράγγια, ποτάμια που αναβλύζουν και ορεινό τοπίο.

Η χώρα είναι επίσης διάσημη για τα κρασιά της, τα οποία διατίθενται σε μια ποικιλία διαφορετικών γεύσεων. Φροντίστε να δοκιμάσετε μερικά όσο είστε εκεί! Είναι νόστιμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια ποικιλία από χειροποίητα αναμνηστικά στις τοπικές αγορές, όπως χαλιά και έργα τέχνης. Αλλά προσέξτε – οι τιμές μπορεί να είναι αρκετά υψηλές, επομένως είναι καλή ιδέα να κάνετε παζάρια.

10. Είναι ένα υπέροχο μέρος για πάρτι.

Η Αρμενία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για όσους αγαπούν τα πάρτι. Η χώρα διαθέτει μεγάλη ποικιλία από μπαρ και νυχτερινά κέντρα, καθώς και μια σειρά από χώρους ζωντανής μουσικής. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσετε τοπικά δώρα και αναμνηστικά, όπως αγγεία, δερμάτινα είδη και κοσμήματα.

Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να γνωρίσετε την τοπική κουζίνα. Η αρμενική κουζίνα είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών πιάτων της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, με πολλά αρνιά, τυρί, μελιτζάνες και άλλα λαχανικά. Σερβίρεται συχνά με λάβας, που είναι ένα λεπτό ψωμί.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την Αρμενία είναι ότι είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε. Μπορείτε να ταξιδέψετε με τα πόδια ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα περισσότερα από τα ορόσημα της χώρας είναι δωρεάν ή έχουν πολύ χαμηλά τέλη εισόδου. Οι Αρμένιοι έχουν επίσης μεγάλη αίσθηση φιλοξενίας και συχνά κάνουν τα πάντα για να σας κάνουν να νιώσετε ευπρόσδεκτοι.