Loading icon

Ταξιδιωτικές συμβουλές της Κωνσταντινούπολης για τους πρώτους χρόνους

Είτε σχεδιάζετε το πρώτο σας ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη είτε την έχετε ήδη επισκεφθεί, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την όμορφη πόλη.

Μια από τις πιο σημαντικές ταξιδιωτικές συμβουλές στην Κωνσταντινούπολη για τους πρώτους χρονομετρητές είναι να αποφύγετε την πολυκοσμία το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τουριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης γεμίζουν πολύ γρήγορα, ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής.

1. Μείνετε στην Παλιά Πόλη

Η Παλιά Πόλη είναι μια από τις καλύτερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης για να μείνετε αν θέλετε να νιώσετε σαν πραγματικός ντόπιος. Είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου θα βρείτε τζαμιά, παζάρια και παλάτια αιώνων, καθώς και ένα κάστρο και τείχη.

Αυτή η περιοχή διαθέτει επίσης πληθώρα ξενοδοχείων, συμπεριλαμβανομένων οικογενειακών οικονομικών ακινήτων, που προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τουρκικό τρόπο ζωής. Είναι επίσης μια βολική βάση για να επισκεφθείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, όπως η Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Εάν επισκέπτεστε για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε το δρομολόγιό σας εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να κλείσετε μια ιδιωτική περιήγηση στο Μπλε Τζαμί ή μια κρουαζιέρα στα αξιοθέατα κατά μήκος του Βοσπόρου.

Ομοίως, θα πρέπει να αγοράσετε ένα Museum Pass Istanbul πριν φτάσετε, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο. Το εισιτήριο θα περιλαμβάνει είσοδο στην Αγία Σοφία, το Παλάτι Τοπ Καπί και πολλά άλλα μουσεία στην Κωνσταντινούπολη.

Το Sultanahmet είναι ένας συναρπαστικός κόμβος της ιστορίας, όπου θα βρείτε την παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο και το Μπλε Τζαμί. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης το Μεγάλο Παζάρι, το οποίο προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ψώνια και εστιατόρια.

Οι τουρίστες θεωρούν ότι η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσετε όλο αυτό το Τουρκία έχει να προσφέρει. Η ενοικίαση αυτοκινήτου οικονομικής θέσης στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολη κοστίζει περίπου 17 ευρώ την ημέρα, στο αεροδρόμιο Σμύρνη - περίπου 16 ευρώ την ημέρα .

2. Κάντε μια βόλτα με το πλοίο

Ένας από τους πιο χαλαρωτικούς και πιο γρήγορους τρόπους για να ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη είναι με το πλοίο. Με διαδρομές που καλύπτουν τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και μια σειρά από υπεραστικές γραμμές που σας μεταφέρουν στην Προύσα, τη Μπαντίρμα, τη Γιάλοβα και τα νησιά Μαρμαρά, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δείτε την πόλη.

Εκτός από το ότι είναι γρήγορα και φθηνά, τα πλοία προσφέρουν υπέροχη θέα στην ακτογραμμή της Κωνσταντινούπολης. Ανάλογα με τον προορισμό, θα μπορείτε να απολαύσετε μια κρουαζιέρα κατά μήκος του Βοσπόρου ή στη Θάλασσα του Μαρμαρά προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Αν σκοπεύετε να κάνετε μια βόλτα με το πλοίο στην Κωνσταντινούπολη, φροντίστε να αγοράσετε το εισιτήριό σας εκ των προτέρων μέσω διαδικτύου ή στην προβλήτα. Ορισμένα πλοία δεν απαιτούν εισιτήρια, αλλά ένα τυπωμένο αντίγραφο θα σας διευκολύνει να επιβιβαστείτε στο σκάφος.

Όταν επιβιβάζεστε σε πλοίο, θα πρέπει να επιδείξετε το εισιτήριό σας στα τουρνικέ. Αυτό μοιάζει λίγο με check-in στο αεροδρόμιο. Εάν χρειάζεστε βοήθεια με αυτό, ρωτήστε ένα μέλος του προσωπικού στην προβλήτα. Είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας όταν επιβιβάζεστε στο πλοίο, σε περίπτωση που χρειαστεί να το επαληθεύσουν.

3. Διαμονή σε ξενώνα

Η διαμονή σε έναν ξενώνα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να έχετε μια μοναδική εμπειρία. Μπορείτε να συναντήσετε άλλους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, να μοιραστείτε ταξιδιωτικές ιστορίες και συμβουλές και να περάσετε υπέροχα με τους νέους σας φίλους.

Οι ξενώνες είναι τα φθηνότερα μέρη για διαμονή στην Κωνσταντινούπολη και πολλοί προσφέρουν μια σειρά από διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως δωρεάν περιηγήσεις με τα πόδια, περιηγήσεις σε παμπ, εκδρομές με σκάφος και πολλά άλλα. Έχουν επίσης μια ποικιλία επιλογών διαμονής, όπως ιδιωτικά δωμάτια και κοιτώνες.

Το Cheers Midtown είναι ένας άνετος boutique hostel στην καρδιά του Beyoglu, μιας δημοφιλής συνοικίας με πολλά εστιατόρια και μπαρ. Είναι επίσης κοντά στην πλατεία Ταξίμ και τη Γέφυρα του Γαλατά.

Το κατάλυμα προσφέρει δωρεάν Wi-Fi, δωρεάν πρωινό και άνετα κρεβάτια σε κοιτώνες και ιδιωτικά δωμάτια. Έχουν επίσης ένα μπαρ στη βεράντα που σερβίρει φρέσκα και νόστιμα ποτά. Το προσωπικό είναι φιλικό και εξυπηρετικό και η ατμόσφαιρα είναι πολύ κοινωνική. Διοργανώνουν επίσης περιηγήσεις στην πόλη, βραδιές πάρτι και εκδρομές με ιδιωτικά γιοτ. Είναι μια καλή επιλογή για μεμονωμένους ταξιδιώτες που αναζητούν ένα οικονομικό μέρος για να μείνουν στην Κωνσταντινούπολη.

4. Κάντε μια περιήγηση στο Μπλε Τζαμί

Αν σχεδιάζετε μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα θέλετε να χάσετε μια περιήγηση στο Μπλε Τζαμί. Είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτείτε στην πόλη και εμφανίζεται συχνά σε εξώφυλλα περιοδικών και στη δημοσιότητα ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Το εσωτερικό του τζαμιού είναι ένα αριστούργημα, με ένα εντυπωσιακό Mihrab (κόγχη προσευχής) που περιβάλλεται από περισσότερα από 200 παράθυρα και ένα πλούσια διακοσμημένο minbar ή άμβωνας. Διαθέτει επίσης έναν τρούλο ύψους 43 μέτρων και μια αυλή που περιέχει τις εγκαταστάσεις πλύσης και ένα εξαγωνικό σιντριβάνι.

Υπάρχουν πολλά να δείτε και να μάθετε για το Μπλε Τζαμί, επομένως είναι καλύτερο να κάνετε μια ξενάγηση στο μέρος με έναν αγγλόφωνο ξεναγό. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσετε χρόνο και θα μάθετε περισσότερα για την τουρκική ιστορία και τον ισλαμικό πολιτισμό.

Το Μπλε Τζαμί είναι ένας ενεργός χώρος λατρείας και οι επισκέπτες πρέπει να ακολουθούν αυστηρή εθιμοτυπία όταν το επισκέπτονται. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φοράτε σορτς ή γυμνά πόδια και οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους με ένα φουλάρι.

5. Επισκεφθείτε ένα χαμάμ

Η επίσκεψη σε ένα χαμάμ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε και να χαλαρώσετε. Είναι ένα παραδοσιακό ισλαμικό λουτρό που χρησιμοποιείται τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες και έχει πολλά οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας.

Στα περισσότερα παραδοσιακά χαμάμ, οι χώροι πλυσίματος χωρίζονται με μαρμάρινα πάνελ για να παρέχουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Μετά από ένα ζεστό ντους με σαπούνι, ο συνοδός σας θα σας τρίψει με ένα ειδικό γάντι απολέπισης που ονομάζεται "kese". Θα εφαρμόσουν επίσης ένα στρώμα φυσαλίδων στο δέρμα σας και θα το κάνουν μασάζ.

Μόλις ολοκληρώσετε το τρίψιμο και το ξέβγαλμα, θα ξαπλώσετε σε μια ζεστή μαρμάρινη πλάκα που ονομάζεται gobektasi στο ζεστό τμήμα. Μετά από λίγη χαλάρωση, ο συνοδός σας θα εφαρμόσει ένα δαντελωτό πανί γεμάτο με αφρό για ένα μασάζ με αφρισμό.

Πολλές εγκαταστάσεις θα σας προσφέρουν ένα φλιτζάνι τσάι μετά την εμπειρία του μπάνιου σας, για να βοηθήσουν το σώμα σας να επανέλθει στην κανονική του θερμοκρασία. Κάποιοι θα σας προσφέρουν ακόμη και μια θέση στο σαλόνι για να συνομιλήσετε με φίλους και να απολαύσετε λίγο υλικό ανάγνωσης.

6. Φάτε τοπικό φαγητό

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε ένα μέρος είναι να δοκιμάσετε το φαγητό του. Και η Κωνσταντινούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Η πόλη φιλοξενεί μια ποικιλία από πιάτα που είναι δημοφιλή τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες. Από παραδοσιακά τουρκικά πιάτα μέχρι νόστιμη κουζίνα από άλλα μέρη της Τουρκίας, θα βρείτε κάτι για όλους στην Κωνσταντινούπολη.

Για παράδειγμα, το kokorech είναι ένα τουρκικό πιάτο που αποτελείται από γεμιστά έντερα προβάτου τηγανισμένα σε σουβλάκι. Αν και μπορεί να είναι λίγο περίεργο, αυτό το νόστιμο γεύμα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν να δοκιμάζουν νέα και μη παραδοσιακά φαγητά.

Ένα άλλο νόστιμο και δημοφιλές σνακ είναι ένα σκληρό περιτύλιγμα που είναι γεμάτο με κρέας δότη και τριμμένο μαρούλι. Αυτή είναι μια γρήγορη και φθηνή επιλογή μεσημεριανού γεύματος που μπορείτε να βρείτε σε πολλούς πάγκους street food σε όλη την Κωνσταντινούπολη.

Αν ψάχνετε για έναν πιο οικονομικό τρόπο για να δοκιμάσετε μερικά από τα αγαπημένα της Κωνσταντινούπολης, κατευθυνθείτε στο esnaf lokantasi (εστιατόρια των εμπόρων). Αυτά τα εστιατόρια έχουν συνήθως λογικές τιμές και συχνά προσφέρουν πιάτα που είναι πιο υγιεινά από εκείνα που συναντάμε σε σημεία που επικεντρώνονται στους τουρίστες.

7. Επισκεφθείτε το παλάτι Τοπ Καπί

Το πολυτελές Παλάτι Τοπ Καπί είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορόσημα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό το παλάτι, που χτίστηκε από τον Μεχμέτ τον Πορθητή μετά την κατάληψη της πόλης το 1456, φιλοξένησε δεκάδες Οθωμανούς σουλτάνους και άλλες ισχυρές προσωπικότητες σε όλη την ιστορία του.

Είναι επίσης το σπίτι ενός μουσείου και είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Τουρκία. Οι τεράστιες συλλογές του περιλαμβάνουν ξύλο, μέταλλο, κοσμήματα και θρησκευτικά κειμήλια που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε μια εικόνα της ιστορίας αυτής της υπέροχης κατασκευής από μια ξενάγηση. Αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο σας στην Κωνσταντινούπολη με ένα εισιτήριο skip-the-line και λάβετε απαραίτητες πληροφορίες από τον οδηγό σας πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας μέσα σε αυτό το ιστορικό συγκρότημα.

Η δεύτερη αυλή είναι μια σημαντική περιοχή του παλατιού όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις. Ο θρόνος του Μπαϊράμ, όπου ο Σουλτάνος κάθισε για να ακούσει το συμβούλιο του, και οι εκτεταμένες αυτοκρατορικές κουζίνες είναι από τα κυριότερα σημεία εδώ.

8. Κάντε μια κρουαζιέρα

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που εκτείνεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, και υπάρχουν λίγες εμπειρίες πιο ωφέλιμες από την κρουαζιέρα στα στενά του Βοσπόρου. Αυτό το φυσικό θαλάσσιο κανάλι χωρίζει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά και εκεί θα βρείτε τα καλύτερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης.

Η κρουαζιέρα είναι ουσιαστικό μέρος οποιουδήποτε δρομολογίου στην Κωνσταντινούπολη και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δημόσιο πλοίο ή ιδιωτικό γιοτ. Συνήθως, μια κρουαζιέρα διαρκεί δύο ώρες και σας οδηγεί μετά από ορόσημα όπως το φρούριο Rumeli, τη γέφυρα του Βοσπόρου, το Παλάτι Kucuksu και το παλάτι Dolmabahce.

Για πρώτη φορά, μια σύντομη κρουαζιέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης. Θα μπορείτε να δείτε τον εμβληματικό ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης καθώς περνάτε ορόσημα όπως το Ortakoy, το Bebek και το φρούριο Rumeli.

Για μια ακόμα πιο αξέχαστη εμπειρία, επιλέξτε μια κρουαζιέρα για δείπνο κατά μήκος του Βοσπόρου. Αυτή η περιήγηση διάρκειας 2,5 ωρών είναι ο τέλειος τρόπος για να δείτε τα καλύτερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης και περιλαμβάνει ένα κομψό γεύμα, επιλεγμένα ποτά και λαμπερή διασκέδαση από χορευτές της κοιλιάς και δερβίσηδες που στροβιλίζονται.